HAVENS PLANTER

Langs træhegnet mod nord
er der planter rundt langs det næsten to m høje hegn, der omgiver lægeurtehaven på to sider. Det giver en fin sydmur, hvor der mellem klatrehortensia og sommerfuglebusk er sat et lille ferskentræ, et mandeltræ og en vinstok. Der kom 5 velsmagende ferskner den første sæson 2015, og en enkelt blomst på mandeltræet. Begge træer bliver pakket ind for vinteren, når det er nødvendigt – ikke mindst mandeltræet, som dyrene fik øje på og tog deres bidder af. Vinstokken er ganske ny, så vi glæder os til de første druer.
Under træerne breder følfod, singrøn og skovjordbær sig, og pragtsnerler kravler lystigt i højden.

Langs træhegnet mod vest
er der ud over den meget store og fyldige blåregn samt en nyplantet kristtjørn er der en del af de store og høje planter. Ikke de samme hvert år, men fx kartebolle, stokrose, forskellige slags kongelys, kvan, kulsukker, hjertespand, lægekvæsurt, sæbeurt, mjødurt og baldrian. I bunden står singrøn, hasselurt, kodriver og dorthealiljer, og i det skyggefulde hjørne efeu og mangeløv.

Ved terrassen
har den forrige ejer sat to vinstokke på en vestvendt væg. De trives fint, og der kommer mange klaser. Desværre når de sjældent at blive rigtig spisemodne, så det bliver på et tidspunkt måske et eksperiment med mousserende vin. Som indhegning og læ er lavet højbede med et varieret udbud af krydderurter.

Korsformens fire bede
Indtil vi finder på noget bedre, har vi valgt at opkalde bedene efter retningen, dvs. NV-bedet, NØ-bedet, SØ-bedet og SV-bedet. Der vil være visse træer og planter, der ikke vil blive flyttet, og andre der måske vil. Vi tilstræber hurtig opdatering.

NV-bedet
Enebær, akantus, sæbeurt, lodden løvefod, ambra, rude, moskuskatost, natlys, bronzefennikel, japanske lygter, udvalg af kongelys, juleroser, korsvortemælk, cypresvortemælk, stjerneskærm, kortlæbe, lindetræ, lakridsrod, hvidtjørn, agermåne, orange silkeplante (hvis den overlever).

NØ-bedet
Natlys, lægealant, pileurt, solhat i purpur, lime og gul udgave, lægestokrose, katost, moskuskatost, lægebetonie, isop, martsviol, sar, sødskærm, perikon, morgenfrue, kristtjørn, hjortetrøst, hundetunge, tallerkensmækker, Moses’ brændende busk, pærekvæde, lodden timian, martsviol, orange silkeplante, balsam, pomerans høgeurt.

SØ-bedet
Pæon, singrøn, katteurt, tempeltræ, kommen, Libanon cedertræ, muskatsalvie, oliventræ, kamille, hjulkrone, udvalg af timian, udvalg af salvie, hvid og rosa lavendel, slangehvidløg, rosmarin, merian, oregano, løvstikke, citronmelisse, estragon, laurbær.

SV-bedet
Lungeurt, rød og sort hyld, rødbladet vejbred, lancet vejbred, skæbnetræ, liljekonvaller, matrem, bukkehorn, taks, sporebaldrian, farvevajd, husløg, iris, jernurt, marietidsel, slangeurt.

Uden for lægeurtehaven
Hildegard hylder spisekastanjen, og sådan en var der heldigvis i haven. Det samme gælder valnød, hassel, krægeblommer og forskellige gamle æbletræer, hvor det ene desværre knækkede i stormen i lighed med blommetræet. Det gav mulighed for nye haveafsnit, og æbler kommer der stadig. Der eksperimenteres til stadighed med små bede med et udvalg af gamle kornsorter, og i køkkenhaven har vi bl.a. pibeløg og kokleare, som også var på Hildegards liste.

I første omgang har vi valgt danske navne til planterne i haven. Det vil efter planen, som der ikke er sat tid på, måske blive udvidet med latinsk betegnelse, anvendelse, historier og andet, der måtte vise sig.

Indtil da henvises til de utallige muligheder for at blive klogere på planterne i form af bøger, artikler mm. Søgning på google giver lige nu 12.200 muligheder på ”lægeurter”, så der er nok at gå i gang med.