FRA HILDEGARD

Kvæden – også omtalt som Afrodites gyldne æbler – er afgiftende, betændelseshæmmende og basis i en efterårskur, som Hildegard anbefaler til enhver plaget af reumatisme.

Kvæderne overhældes med kogende vand, så de er nemmere at skrælle.Kernerne fjernes, og de kan nu anvendes i maden fx kogte og evt. presset gennem en si. De kan også koges til en kompot tilsmagt med lidt rørsukker eller honning, galanga, kanel, nelliker og lidt hvidvin. Kompotten spises på fx speltbrød.

 

FRA AYURVEDA

Inden for Ayurveda healing er Kichadi et must. Følgende opskrift fra Amadea Morningstar (1995) kan bruges af både Vata, Pitta og Kapha. Retten kan danne basis for en efterårskur og indgå i en periode som frokost eller aftensmåltid.

Skyl og rens ½ kop basmati ris og ½ kop spirede mungbønner og kom i 4 kopper vand sammen med 1-2 spsk revet frisk ingefær, 1 laurbærblad, 1/4 tsk kommen, 1 tsk koriander frø og 1 top tsk tørret oregano. Bring i kog og hæld et par gulerødder i tern ved. Efter det har kogt ca ½ time, tilsættes en passende mængde zucchini og broccoli skåret i mindre stykker, persille og evt. hvidløg, og retten koger færdig ved lavt blus. Smages til med salt og evt. ghee eller olie.

Oktober 2018