MÅNEDENS OPSKRIFTER

FRA HILDEGARD

I disse influenzatider kan det være godt at tænke på, hvad Hildegard skriver om urhveden spelt – den ideelle kost til syge. 

Hildegard siger, at hvis en person er så syg, at det ikke er muligt at spise, bør man tage hele speltkorn og koge dem i vand sammen med fedt (i dag ville vi nok erstatte fedt med en god olie) eller æggeblomme, så den syge på grund af den bedre smag gerne vil spise det. Og det vil helbrede indvortes som en god og sund salve.

FRA AYURVEDA

Hvad angår inspiration til nye retter, er en af husets favoritter Amadea Morningstar. Hun har bl.a. skrevet “Ayurvedic Cooking for Westernes” (1995), og anbefaler til en vinterdag vegetar Stroganoff. Retten kan nydes af både Vata, Pitta og Kapha, men bør undgås af folk med candida, da den indeholder svampe og tofu.

Vegetar Stroganoff

Tørrede Shiitaake svampe og smuttede mandler overhældes med kogende vand. Står tildækket til svampene er blevet gode og tykke. Tag dem op ad vandet og skær dem i tynde stykker. Blend mandlerne med lidt af vandet, indtil du har mandelmælk.

Mandelmælken blandes med de snittede svampe, lidt muskatnød og friskkværnet sort peber. Sæt det til side mens du sauterer hakket løg i lidt ghee eller olie, til løgene er bløde. Tilsæt tofuternene og varm det hele godt. Rør mandelmælk og svampe i, varm det igen og smag til med salt og lidt paprika.

Kan hældes over Basmatiris eller en god pasta og spises sammen med fx kogte rødbeder. Rødbederne kan glaseres med sammenpisket ghee og ahornsirup. Det bør undgås af Kapha i ubalance på grund af såvel fedtstoffer som det søde. Kapha kan i stedet vælge en citron dressing med fx hakket estragon og persille.

 

 

Februar 2018