Intro til lægeurtehaven

urtehave
Lægeurtehaven i Hildegards Have er nu i 2015 ca. tre år gammel. Den ligger i tilknytning til klinikken og planteværkstedet, der også fungerer som venterum, orangeri, mødelokale og meget andet. Haven er omgivet af et højt hegn, og fra flere bænke og siddepladser kan også bassinet og lyden af det lille springvand nydes.
Da vi kom i december 2011, bar haven naturligvis præg af, at stedet havde stået tomt i en periode. Der havde ikke været ressourcer til at vedligeholde haven, der oprindelig var anlagt som en middelhavsinspireret have omkranset af en lavendelhæk. Der var ikke mange planter at se, og lavendlerne var fuldstændig filtret ind i brændenælder, kvikgræs og, viste det sig senere, padderokke og mælkebøtter. Haven var symmetrisk opbygget, og vi kunne tydeligt få et billede af, at den tilbage i 2004 var anlagt med omtanke og uden tvivl havde været meget smuk. På den ene langside af hegnet stod tre klatrehortensia og en sommerfuglebusk. Den anden havde en stor velvoksen blåregn og op til flere forskellige klematis. I de fire bede, som korsformen giver, stod opstammede hortensia med roser under i de to og skæbnetræer i de to andre.
Men der var ikke så meget lægeurtehave over den, bortset fra en julerose ved en stor sten katteurt i massevis, to pæoner, et lille tempeltræ og lavendlerne. – Indrømmet såvel brændenælder som kvikgræs og padderokke er gamle lægeurter, dog ikke i de mængder.
En del af vinteren blev brugt på at grave samtlige lavendler i lavendelhækken op, rense dem for uønsket ukrudt, fjerne alt vissent og sætte dem tilbage. Det var sliddet værd. I dag er hækken fin, og den har leveret og leverer stadig ekstra planter til en lille lavendelmark, der kan nydes af alle, der kommer forbi på Gartnervej.
Det var spændende at se, hvad der ville komme op det følgende år. Stort set det hele blev dækket af lugtløs kamille, valmuer og padderokke, men der kom også klynger af hyacinter og tulipaner og lidt senere vilde løg i massevis. Så var det ”bare” at få flyttet det, der ikke skulle være der, og plantet det, der skulle være der. Blåregn, klatrehortensia og sommerfuglebusk fik lov til at blive op ad hegnet, og vi tror på, at Hildegard ville have nydt dem udelukkende for farve, duft og de mange sommerfugle.
De andre træer, buske og planter, der ikke passede ind med havens nye formål, er løbende blevet gravet op og flyttet ud i andre dele af haven. Vi er glade og taknemmelige over at se, at her i 2015 har de alle fundet sig godt til rette på deres nye pladser og har kvitteret med et væld af blomster og god vækst.

0 comments on “Intro til lægeurtehavenAdd yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *