HAVENS PLANTER

Langs træhegnet mod nord
er der planter rundt langs det næsten to m høje hegn, der omgiver lægeurtehaven på to sider. Det giver en fin sydmur, hvor der mellem klatrehortensia og sommerfuglebusk er sat et mandeltræ. Singrøn og skovjordbær kæmper om bunddækkepladsen.

Langs træhegnet mod vest
er der ud over den meget store og fyldige blåregn samt en kristtjørn lavet et lille skovbed og et langt bed i stedet for fliser til en del af de store og høje planter. Ikke de samme hvert år, men fx kartebolle, stokrose, forskellige slags kongelys, kvan, kulsukker, hjertespand, lægekvæsurt, mjødurt og baldrian. Sæbeurten tog helt over og er nu flyttet ind under høje træer ved terrassen. Der står endvidere bl.a. singrøn, hasselurt, kodriver og dorthealiljer, og i det skyggefulde hjørne efeu, lungeurt og mangeløv.

Ved terrassen
har den forrige ejer sat to vinstokke på en vestvendt væg. De trives fint, og der kommer mange klaser. Desværre når de sjældent at blive rigtig spisemodne, men de leverer de fineste blade til dolmere. Som indhegning og læ er lavet højbede med et varieret udbud af krydderurter.

Korsformens fire bede
Indtil vi finder på noget bedre, har vi valgt at opkalde bedene efter retningen, dvs. NV-bedet, NØ-bedet, SØ-bedet og SV-bedet. Der vil være visse træer og planter, der ikke vil blive flyttet, og andre der måske vil. Vi havde store ambitioner om at nævne alle planter. Det blev opgivet, så spørg endelig.

Uden for lægeurtehaven
Mange træer og planter står langt bedre uden for end inden for lægeurtehaven. Det gælder bl.a. spisekastanjer, hasselnødder, valnødder og krægeblommer. Også de gamle æbletræer, hvoraf det ene desværre knækkede i stormen i lighed med blommetræet. De knækkede, væltede træer har givet mulighed for nye haveafsnit, og heldigvis bærer alle træer stadig frugt. I køkkenhaven har vi bl.a. pibeløg, som iflg. Hildegard var et af de bedste løg.

Sidste søgning på google gav 12.200 muligheder på ”lægeurter”, så der er nok at gå i gang med.