Havens planter

Langs træhegnet mod nord
er der planter rundt langs det næsten to m høje hegn, der omgiver lægeurtehaven på to sider mod vest og nord. Det giver en fin sydmur, hvor der mellem klatrehortensia og sommerfuglebusk er sat et lille ferskentræ og et mandeltræ. Der kom 5 velsmagende ferskner den første sæson 2015, og en enkelt blomst på mandeltræet. Begge træer bliver pakket ind for vinteren – ikke mindst mandeltræet, som dyrene fik øje på og tog deres bidder af.
Vi arbejder på en god idé til at få lukket de sidste ”huller” ind til lægeurtehaven. Ikke alene vil det holde de fleste dyr ude, men også give ekstra læ for en til tider iskold nord/nordøst vind. Ud over fersken og mandel er der følfod og pragtsnerle på den sydvendte side:

Langs træhegnet mod vest
er der ud over den meget store og fyldige blåregn en del af de store og høje planter. Det gælder kartebolle, stokrose, kongelys, kvan, kulsukker, hjertespand, lægekvæsurt, sæbeurt, mjødurt og baldrian. I bunden står liden singrøn, hasselurt, skovjordbær, kodriver og dorthealiljer.

Ved terrassen
har den forrige ejer sat to vinstokke på en vestvendt væg. De trives fint, og der kommer mange klaser. Desværre når de sjældent at blive rigtig spisemodne, så det bliver på et tidspunkt måske et eksperiment med mousserende vin af de endnu grønne druer. I planerne indgår udvidelse af terrassen med bl.a. overdækning, så måske kan vi der finde en bedre plads til en ny vinstok?

Korsformens fire bede
Indtil vi finder på noget bedre, har vi valgt at opkalde bedene efter retningen, dvs. NV-bedet, NØ-bedet, SØ-bedet og SV-bedet. Der vil være visse træer og planter, der ikke vil blive flyttet, og andre der måske vil. Vi vil tilstræbe at opdatere hurtigst muligt.

NV-bedet
Enebær, akantus, sæbeurt, lodden løvefod, ambra, rude, moskuskatost, natlys, bronzefennikel, japanske lygter, udvalg af kongelys, juleroser, korsvortemælk, cypresvortemælk, malurt, stjerneskærm, kortlæbe, lindetræ.

NØ-bedet
Natlys, lægealant, pileurt, solhat i purpur, lime og gul udgave, lægestokrose, katost, moskuskatost, lægebetonie, isop, martsviol, sar, sødskærm, perikon, morgenfrue, kristtjørn, hjortetrøst, hundetunge, tallerkensmækker, Moses’ brændende busk, pærekvæde, lodden timian, martsviol, orange silkeplante, balsam, pomerans høgeurt.

SØ-bedet
Pæon, singrøn, katteurt, tempeltræ, kommen, Libanon cedertræ, muskatsalvie, oliventræ, kamille, hjulkrone, udvalg af timian, udvalg af salvie, hvid og rosa lavendel, slangehvidløg, rosmarin, merian, oregano, løvstikke, citronmelisse, estragon, laurbær.

SV-bedet
Lungeurt, rød og sort hyld, rødbladet vejbred, lancet vejbred, skæbnetræ, liljekonvaller, matrem, bukkehorn, taks, sporebaldrian, farvevajd, husløg, iris, jernurt, marietidsel, slangeurt.

Uden for lægeurtehaven
Hildegard hylder spisekastanjen, og vi kunne med stor glæde konstatere, at en sådan allerede stod i haven. Den flytter vi altså ikke lige uden videre. Det samme gælder valnød, hassel, krægeblommer og de forskellige gamle æbletræer.

I første omgang har vi valgt danske navne til haven. Det vil efter planen blive udvidet med latinsk betegnelse, anvendelse, historier og andet, der måtte vise sig.

Indtil det sker, henvises til de utallige muligheder for at blive klogere på planterne i form af bøger, artikler mm. Søgning på google giver lige nu 12.200 muligheder på ”lægeurter”, så der er nok at gå i gang med.