DET GODE KORN TIL DE GODE BRØD

Af interesse og også lidt for sjov dyrker vi gamle kornarter i Hildegards Have. Vi har prøvet med Vintersæd:

  • Enkorn
  • Emmer og Blå Emmer
  • Spelt med og uden stak
  • Kæmpe Durum / Kamut
  • Ølandshvede
  • Sydtysk Rug og Rug-Hejre / Bromus Gnossus.

Og med Forårssæd:

  • Hvid Emmer og Sort Emmer
  • Vårspelt
  • Sort Byg 2- og 6-radet, Nøgen Byg, Gaffelbyg, Viftebyg
  • Gl. Dansk Landhavre, Sort 1700-tals Havre, Havre Sorttoppet
  • Boghvede og forskellig slags Hirse.

Genboen, som forpagter vores jord omkring Hildegards Have, ville gerne vide, hvor mange sække korn det så drejede sig om…Der blev grinet lidt, da vi fortalte, at de gamle og oprindelige korn, vi havde fået, kom i små kuverter, noget der blev muligt takket være Erling Lykke fra Haarby. Via Høstmarkedet og Kongens Fadebur i Nyborg samt medlemsskabet af Praktisk Økologi fik vi kontakt og kunne få en lille portion. Og så var vi i gang med korndyrkning i miniformat.

Så forvent ikke store kornmarker, men indimellem noget andet mindre stykker med forskellige slags korn. Så kan både vi og I nyde synet af korn, som vore forfædre for 1000 af år siden dyrkede og levede af. Hvem ved? En dag har vi måske nok til, at vi kan spise af det.

På vores tidligere kursted Holbrogaard tilbage i 90’erne lærte vi og vores mange gæster at sætte pris på det gode brød. Det var især fuldkornsbrød tilberedt med håndkraft og god tid og altid af de gamle kornsorter urhvede – oftest spelt – men også enkorn, emmer og kæmpe durum/kamut. Sjældnere quinoa – en græsart fra Andesbjergene. Det var især, når brødet skulle være helt glutenfrit.

Dengang var de gamle kornarter og spelten ukendt for mange. Det ændrede sig ikke mindst i forbindelse med fejringen af 900-året for Hildegard af Bingens fødsel (1098). Hildegard omtaler spelt i sine værker, og sagde bl.a. at mennesket bliver glad af at spise spelt. Den stigende interesse for hendes liv og virke øgede interessen for specielt spelt. I de senere år er fuldkorn jo også kommet som officiel anbefaling, og både spelt og fuldkorn er i dag hverdagsprodukter.

Der findes utallige bøger om det gode brød og masser af inspiration til bagning og opskrifter på nettet. Vi anvender stadig flere af de opskrifter, vi startede med, inspireret af Jørn Ussing Larsen fra Mølleriet og Bageriet  Aurion . Det er enkle opskrifter på anderledes boller og brød, næringsrige, gode for fordøjelsen, velsmagende og mættende. Husk! Dej af gamle kornarter skal æltes og hvile længere end dej af hvedemel.

God appetit!
Lillian & Poul-Erik